Mina minnen från Farfars och min Fars affär i Aspås
Av Ruth Oscarsson 1981Här startade Mårten Ersson sin affär 1890 i det samma år byggda huset.
Affären togs sedermera över av sonen Erik Julius Mårtensson och det är
hans sondotter som beskriver affären nedan.
Fotot från 1913, innan elektrifieringen.

Först skall jag berätta hur affären såg ut. I taket hängde en stor fotogenlampa och på krokar i taket hängde varor av olika slag. Vid dörren stod en silltunna och vid dörren mot kontoret stod en täljstenskamin. På väggen bredvid var hyllor för porslin och prydnadssaker. I många hem i Aspås finns säkert något nålfat, nipperask eller glas med Aspås kyrka. Till höger var manufakturavdelningen med tyger band m.m.och garner.
I lagerlokalen stod en sirapstunna med kran och en stor mjölkista med olika fack för kornmjöl, vetemjöl, rågsikt, grovrågmjöl och ärtmjöl. På den tiden var nästan inga varor förpackade i påsar, paket eller burkar, utan allt vägdes upp när kunderna kom med sina beställningar. Vågen finns ännu kvar som minne.

Bitsocker köptes bara till söndagar och kalas. I stället fanns sockertoppar som man med en bila högg till bitar i lagom vikt, om inte kunden ville köpa en hel sockertopp. De mindre topparna vägde omkring 4 kilo och dom stora omkring 7 kilo.

I källaren förvarades amerikanskt saltat fläsk, som kom i stora trälådor. Det fläsket var mycket omtyckt av skogsarbetare, för att ätas och steka kolbullar av. I ett magasin ute på gården fanns järnvaror, bandjärn, rundjärn, spik, spadar, grepar, liar m.m. Bredvid där i en bod fanns fotogen, olja, m.m. I ett annat magasin förvarades kaffebalar och säckar av alla slag, samt tapeter och målarfärger. En lanthandel på den tiden måste ha ett brett sortiment, för det var sällan människorna reste till Östersund.

Mina roligaste barndomsminnen från min fars affär var när det kom handelsresande med sina stora koffertar och packade upp sina provkollektioner på kontoret och jag fick sitta tyst och stilla för att inte störa pappa och den resande i deras affärer. Jag minns särskilt en farbror Larsson som reste för en leksaksgrossist. Av honom fick jag en stor, fin blunddocka som blev min käraste leksak.

En annan resande var farbror Gottfrid från Sölvesborg som reste för Kalmar Tapetfabrik. Han blev gift med en flicka från Rehn, faster till Emma Eriksson född Pettersson i Gärde. Han besökte ofta Aspås och blev en nära vän till min pappa Erik. I början på 1950-talet kom Gottfrid med tåget till Krokom och tog därifrån taxi till Aspås för att hälsa på sina släktingar och vänner. Det första Gottfrid frågade i taxin var "Hur är det med Erik Mårtensson?". Han blev besviken när han fick höra att han var död, men chauffören sade: "Jag är gift med hans dotter, så kom till oss och hälsa på, så får Du träffa henne!". Så fick vi en trevlig kväll tillsammans och pratade om gamla tider.

En sak som var besvärlig för en lanthandlare förr i tiden var kundkrediten. På den tiden fanns inte barnbidrag och ingen socialvård heller, utan det var handlaren med gott hjärta som fick hjälpa till med kredit till de stora barnfamiljerna. Det hände att somliga aldrig fick pengar att betala med. Det blev då "osäkra fordringar".

Pappa hade så att säga byteshandel. Han köpte upp fågel som tjäder, orre, järpe och skinn av ekorre och räv. På så sätt kunde de byta åt sig varor. Även jordbruksprodukter t.ex.smör och ägg byttes. Någon ordnad arbetstid fanns inte, utan det hände att folk kom på söndagar och kvällar och ville handla.
Det har berättats för mig att innan Aspås var helt elektrifierad (1913), så åkte farfar, Mårten Ersson, ut i byn och delade ut ljus på julafton till dem som ännu inte fått lyse.

Ruth Oscarsson
nedtecknat 1981
Ruth, född Mårtensson den 16 juli 1914,
avled den 6 november 1988

BO
2001

Ruths minne från sitt sommarjobb i Kafé Alphyddan vid Hummeln i Åre 1931 och 1932

Tillbaka