Minnesruna i ÖstersundsPosten 1978
Tea Mårtensson avled den 28/11 1978

Fastighetsägare, änkefru Regina Dorotea (Tea) Mårtensson, född Eriksson, har avlidit i en ålder av 86 år.

Hon var född år 1892 i Aspås. Fyra år gammal blev hon tillsammans med sex syskon faderlös. Fadern, som var forbonde, omkom under mystiska omständigheter under en resa mellan Föllinge och Landön.

Efter endast tre år i folkskolan, ansåg läraren henne fullärd och hon fick lämna skolan med höga betyg. Hon fick inte läsa mer, för hon kunde allt som skolan krävde.Därför var hon tvungen att ut och arbeta och försörja sig, 11 år gammal. Det blev följaktligen arbete redan från barnsben. Först som "syttpiga" sedan piga, bland annat i Trången och Aspåsnäset, där hon skämtsamt kallades "drängen" för sin arbetskrafts skull. 15 år gammal fick hon plats hos postexpeditör Borgström i Krokom och fick där lära sig köksans grundkunskaper.

Väl inne på kökssidan, fortsatte hon på den banan, först i Kalmar och sedan i Visby som kallskänka. På hemväg från Visby, år 1912, stannade hon för i Stockholm och gick på Olympiaden som då pågick i Stockholm. Detta gav intryck och hon var sedan hela sitt liv intresserad av idrott. Men hennes största intresse var ändå att läsa. Väl återbördad till sitt kära Jamtland, gick hon handelsskola i Östersund.

År 1914 ingick hon äktenskap med handlarsonen Erik Julius Mårtensson från Böle, Aspås. Efter att tillsammans ha skött affären i Aspås några år, övertog de den och drev den till början av 1930-talet, då Krügerkraschens återverkningar satte stopp för rörelsen genom att svärfadern drogs med i kraschen. Endast kort tid därefter startade hon en kafé- och bagerirörelse i affärsfastigheten. Efter några år arrenderade hon ut rörelsen i Aspås och köpte Dalakaféet på Prästgatan i Östersund. Senare hade hon även Badhuskonditoriet och sist Kafé Drott vilket hon sålde år 1947.
Under många år hjälpte hon också till med Expo Norrs kaffeservering. Hon ryckte även in som kallskänka på restaurang Hof på Jamtli emellanåt. Det var för övrigt tack vare henne som Aspåsstugan så småningom kom till Jamtli istället för att bli pannved.

År 1945 köpte hon en bostadsfastighet på Litsvägen 5 i Östersund, där hon bodde tills två månader innan hon insjuknade.
Hos Tea har många långväga skolungdomar fått bo under skoltiden i Östersund, och under sin krafts dagar hade hon även många elever helinackorderade, inte minst barnbarnen.

En motgång som hon aldrig kom över, inträffade när hon var 15 år gammal. Det var när hennes mors hemman i Aspås såldes av familjens förmyndare för en spottstyver. Änkan var på den tiden omyndig. Kanske denna motgång sporrade henne till den aldrig slocknande glöden i hennes liv?
En enastående arbetsstyrka, förenad med en vilja av stål, gjorde henne aldrig modlös. "De finns ittnå som heit omöjla" brukade hon säga.
Närmast sörjande är dottern Ruth med familj, barnbarn, och barnbarnsbarn. Sven.Tea och barnbarnsbarnet Jonas f. 1971
Båda födda den 16 juli.

Tillbaka