Jul i Jamtland

 

Jultidningen för Jämtlands län

den 69:e årgången av Jul i Jämtland


Omslaget år 2004



Foto Jan Erik Håkansson

Föregående års Jul i Jämtland med omslag av Ingrid Roth

Jul i Jämtland är en av de äldsta, lokala jultidningarna och började utges redan år 1936. Tidningen är politiskt och religiöst obunden.
Initiativtagare till Jul i Jämtland var författaren Per Nilsson-Tannér och förste redaktören och utgivaren var J W Strömgren i Tandsbyn. Jul i Jämtland har utkommit varje år, även under andra världskriget trots de ransoneringar som fanns då.

Jul i Jämtland kan köpas i bokhandeln, kiosker, från hemförsäljare och direkt från förlaget Jengel via internet eller e-post.
Pris 60 kronor.


Bland årets medverkande återfinns Ulla Tham, Urban Norberg, Anders Sunesson, Ville Roempke med flera.

Läs år 2004:s förord här

Du som vill medverka, tveka inte att kontakta Jul i Jämtlands förlag Jengel!
Observera att presstopp för nästa nummer är redan den 1:a maj 2005.

Du som vill pröva lyckan och vinna 2 000 kronor är välkommen att delta i Jul i Jämtlands novelltävling, där vinstsumman är första pris, samt äran att bli publicerad i Jul i Jämtland.
Regler: Texten ska var nyskriven och omfatta högst 8 000 tecken, samt inskickad före 1 maj 2005.


Pressklipp:

Ur Länstidningen, Östersund, Kultur i november 2004:


LT:

Många godbitar i årets Jul i Jämtland

Ett nytt nummer av en av den jämtska humaniorans traditionella praktpjäser, Jul i Jämtland, har för sextioåttonde året i obruten följd sett dagens ljus.
Årets nummer fokuserar på det märkliga faktum att två av länets mera utstickande författare, Lockneborna Per Nilsson-Tannér och Aksel Lindström båda skulle ha fyllt 100 år i år.

Jubileet belyses på tidningens ledarplats lyriskt vältaligt av länets humanioristiske frontfigur Bo Oscarsson, som tillsammans med Torbjörn Junhov, Jengel förlag, numera är Jul i Jämtlands utgivare.

2004 års Jul i Jämtland innehåller ett par riktigt goda journalistiska karameller, skrivna av folk som man inte i förstone förknippar med den sortens verksamhet.

Den ena är ett porträtt av Kånkbackkvinnan Marianne Nivert, sedermera Teliaboss, skriven av förra kommunalrådet i Ragunda, Lennart Olsson, och den andra är ett porträtt av ACB Laminats alter ego Alf Classon skriven av Lars Bolin, Östersund, tidigare mackägare i Hackås.
Anna Swansson, Frösön berättar om Stefan Thoresson och hans världstäckande företag Minitube i Trångsviken.
Daga Nyberg, Skärvången, står för en lyrisk betraktelse kring första snön, Ulla Tham bjuder på julgodisrecept och Stig Ulvid på ett lokalt förtecknat korsord illustrerat av Irja Åsling.
Av pristagarförteckningen över 2003 års korsordsvinnare går att utläsa Jul i Jämtlands spridning. De sex först öppnade rätta lösningarna är avsända från Nässjö, Nälden, Filipstad, Östersund, Järfälla och Ås.

Urban Norberg, Lugnvik, Östersunds, vinnarnovell "Brödbak med bakslag" och hans "Julfirandets ABC" publiceras liksom en kul och välskriven burlesk av Ville Roempke.
Mycket länsnära känns Carl-Axel Olofssons, Föllinge, älgjaktbetraktelse och -fjärran känns en saga av Emma Elliot, England.
Andra sagor är Östersundsbon Maria Flinks "Julkrubban" och Olga Christina Faxnälds, Stockholm, "Sommarjulsaga", och Arne Hägerbergs, Rödön, "Rödpäls".
Anders Sunesson har på ett känslosamt sätt illustrerat Yngve Nilssons, Skellefteå, "Bussåkare i Flykälen" och Jan-Erik Håkansson, Optand, har fotografiske illustrerat sin betraktelse över "Tranornas vackraste vy på resan söderut". Tranvyerna är fotograferade i Ösa, Ås, Sannsundsbron och Hållsta.
Fågelfascination visas även av pensionerade Östersundsläraren Gösta Hörnfeldt som skrivit och illustrerat sin betraktelse om trasten.
Hans Mebius, Frösön, betraktar guckuskon och brunkullan och Örjan Wiklund, Stugun, bjuder på en kul berättelse "Lovikavanten".

Det jämtska tungomålet får sitt i dikterna "At tausen men" av Allan Kristensson, Oviken, och "Je vev" av Elsa Christina Ek.
Leif Öhr, Gällö, betraktar Paul Sahlin i "En Jämtlandsskildrare i konsten".
Undertecknade gamle dansbandsräv fnissade dock på det hjärtligaste över Åke Bengtzons kria över danserna på Löväng, Föllinge, under ledning av förre LT-medarbetaren Conrad "Conce" Magnusson.
Där radas de upp, länets dansband, som var på tapeten på 60- och 70-talen, varvid jag hittar den enda påtagliga bristen i hela tidningen: Knytta Spelmanslag finns inte omnämnda!

Ingvar Ericsson
LT






Artikeln om Jul i Jämtland förr, av Bo Oscarsson från 2002 års nummer.

Läs även om Sjursmäss, vår lokala "helgdag" den 23 december!

Läs Julevangeliet på jamska

Till Jul i Jämtland 2003


  30/11 2004