Jul i Jamtland

 

Jultidningen för Jämtlands län

Omslaget år 2003Konstnär Ingrid Roth

Föregående års Jul i Jämtland med omslag av Odd Larsson

Jul i Jämtland är en av de äldsta, lokala jultidningarna och började utges redan år 1936. Tidningen är politiskt och religiöst obunden.
Initiativtagare till Jul i Jämtland var författaren Per Nilsson-Tannér och förste redaktören och utgivaren var J W Strömgren i Tandsbyn. Jul i Jämtland har utkommit varje år, även under andra världskriget trots de ransoneringar som fanns då.

Jul i Jämtland kan köpas i bokhandeln, kiosker, från hemförsäljare och direkt från förlaget Jengel via internet eller e-post.
Pris 60 kronor.


Bland årets skribenter återfinns Christina Mattsson, Maud Deckmar, Anders Sunesson, Ville Roempke med flera, och med kända konstnärer som illustratörer.

Läs årets innehållsförteckning

Läs år 2003:s förord här

Du som vill medverka, tveka inte att kontakta Jul i Jämtlands förlag Jengel!
Observera att presstopp för nästa nummer är redan den 1:a maj 2004.

Du som vill pröva lyckan och vinna 2 000 kronor är välkommen att delta i Jul i Jämtlands novelltävling, där vinstsumman är första pris, samt äran att bli publicerad i Jul i Jämtland.
Regler: Texten ska var nyskriven och omfatta högst 8 000 tecken, samt inskickad före 1 maj 2004.Här kommer några utdrag ur recensionerna

Pressklipp:

Ur Länstidningen, Östersund, Kultur, den 9 oktober 2003:


LT:
Årets Jul i Jämtland

Årets Jul i Jämtland inleds med avgående riksmarskalken Gunnar Brodins minnen av barndomens jular i Hammarstrand, där han föddes 1931. Carina Olsson har intervjuat och porträtterar Brodin.

I övrigt har Jul i Jämtland ett mycket brett innehåll, som spänner från julbetraktelse av kyrkoherden Lennart Raswill i Stugun till kakrecept och knåp och knep. Här finns texter på både norska - om Juletradisjoner på Vestsida av Kjølen av Joar Asbjørn Gjerstad - och på jamska - av Maud Jibor.

Sidney Jämthagen, som nyligen producerade en bok om företaget Jämtlamell, berättar här i en artikel om samma företag, tidigare kommunalrådet Lennart Olsson i Ragunda berättar än en gång historien om Döda Fallet och den stora katastrofen och Per Sune Holmvall skriver om den Thailändska paviljongen i Utanede.

Här finns reportage om Mica och Rätten till ett eget liv och ett reportage om Sundings traditionsrika konditori i Mörsil.

Ingvar Åhrén berättar om samiska jultraditioner och Christina Eskilsson Holmqvist har julminnen från Tännäs.

Tecknaren Anders Suneson tolkar i festliga bildrutor en historia av Hackås-Nisse och Ulla Örjebo berättar en luffarhistoria. Christina Mattsson skriver om Lille-Bror Söderlundh och en lätt krystad anknytning till Jämtland.

Vidare dikter av Margareta Winge, som i sin tur presenteras av Maud Deckmar, en artikel om Skyttmon med alla de fina gamla trähusen och en kul självbekännelse av nöjesprofilen Åke Bengtzon om hur han 1958 i ungdomlig optimism startade Jämtlands första, enda och mycket kortvariga nöjestidning ScenJournalen.

En smått otrolig blandning således i den 68:e årgången av Jul i Jämtland.

Men bäst av allt, en novell av Ville Roempke, "En orm i lustgården", som får representera jultidningens stolta litterära traditioner. Ville Roempke är en underfundig diktare - när kommer nästa diktsamling? - och en god prosaist. För sin novell har han redan tilldelats Jul i Jämtlands novellpris. Mycket välförtjänt. Grattis!

LO RINDBERG


Östersunds-Postens recension på kultursidan den 15 oktober 2003 var skriven av kulturredaktören Stefan Nolervik. Vi försöker i Jul i Jämtlands redaktion se det positiva i tillvaron, men efter ett samtal från red. Nolervik till Förlaget, där han ansåg att det var att "förvanska" hans recension, har vi här nedan tagit ut de motsatta citaten.
Vår positiva tolkning av recensionen går att läsa här.

Vi skulle gärna publicerat hela recensionen, men efter hot ifjol om skadeståndsersättning från red. Nolervik för att vi tagit för långa citat ur hans verk, avstår vi gärna från det för att slippa sådant.

ÖP:
Ett steg bakåt för Jul i Jämtland
Jul i Jämtland. Den har många år på nacken och det syns, tyvärr. Den har svårt att bryta gubbtrenden. .....
"Jag känner att mycket av det som skrivs i övrigt handlar om tillbakablickar. Finns det då ingen som kan skriva i presens, om nutid?"
...........
".... vi hade stora förhoppningar om något nytt och utvecklande."
.....
" Nu känns det tyvärr som om man åter backat ett steg. ..... årets utgåva innehåller mycket tittande i backspegeln och historier om berömda betydande män."

"...så känns ändå helheten gubbig, macho och rent av elitistisk."

"Varför är det så viktigt att tala om var varje skribent har sina rötter? Det här är Carina från Hackås, Lennart från Fisksjölandet, Christina från Frösön, och så vidare? Har det någon betydelse?"
"... en tidning för de som älskar att trampa omkring i det som har varit. "

Citaten ur Stefan Nolervis recension i ÖPTill Jul i Jämtland 2004

Artikeln om Jul i Jämtland förr, av Bo Oscarsson från föregående nummer.

Läs även om Sjursmäss, vår lokala "helgdag" den 23 december!

Läs Julevangeliet på jamska


  16/10 2003